Social Class: Emerging Middle Class


So according to my company, the people like me and my friends are belong to certain social class: Emerging Middle Class. The criteria are: first jobber with good salary, willing to spend lots of money to  socializing with friends, and don’t have anyone but self to support financial-wise.

What is it like to finally make your own money, you said? Amazing! I spent almost all night hangout with friends in the first 4 months. Check in all over the place in Jakarta and Bandung. Pulang pagi, ketawa ketiwi jalan sana sini.  I remember saying it’s almost silly I ever thought I won’t be hangout as much as when I still in college, because it turns out that I hangout just as much if not more than ever. Hell, even my manager has something to say about these behavior. You are young, got enough money to spoil your spoil lifestyle, got enough friend to spend it with, has your own car to go about, got all the free time you need.

Well well, 6 months later, not exactly end of the month, I have no money in the banks. No saving whatsoever. Sedikit terenyak. Kemana perginya semua gaji saya. You got a lot of money yet you’re broke. Meminjam istilah miund, kaya tapi bokek. There she shared gaya hidupnya dia jaman jadi first jobber, well ini bukan sindrom baru ternyata hahah. Bisa beli tas harga sejuta tanpa harus merasa bersalah sama siapapun. Nongkrong di Starbucks sekali duduk gocap. Nonton thrice a week, sekali nonton 25 ribu. Makan diluar sekali duduk more than gocap. Makan siang di Mega Kuningan, honestly seporsi aja 40ribuan belum sama minum. Aih no wonder sumpah. Not to mention ngafe every weekend ya. Dan nyalon. Dan belanja baju. Dan hengot ke Bandung. Dan segala macam juice organic dan buah buat compensate all those fat I ate during weekends, like buying them gonna make any difference hahah.

Setelah kesekian kalinya harus (masih) nadah ke entu mama karena gaji habis sebelum waktunya, teman dengan baiknya bikinin planning bulanan, budget maximal/minimal, plus file .xlsx buat diisi biar gampang ngereviewnya. Yoi dah. Penyakit first jobber ini sudah waktunya diobatin. Malu atulah gaji segitu ga bisa nyimpen, malah masih minta.

Bukan berati uangnya ga akan dihambur lagi sih. Tapi mending dipake liburan ke luar negeri setaun sekali ketimbang jajan jajan ga jelas diseputaran Jakarta doang. Bukan berati ga bakal nongkrong nongkrong ga jelas juga sih *teteup ya bo ga rela hahah* tapi ya lebih mikir aja sebelum ngeluarin. Udah gede harus lebih bijak dong ya, ya ga ya ga?

*Lalu dateng bill sebesar 93.ooo rupiah dari Cafe tempat numpang wifi di bilangan Tebet*

HEYAAAAAAAAAAAAAAAAA!

Advertisements

One thought on “Social Class: Emerging Middle Class

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s